ANGLER GAMING

2021-11-11 – Analys

Angler (9.45) har tappat ytterligare -32% sedan min analys 28 september. Igår lämnade de sin Q3:a och aktien var ner -26%.

Jag ville se i Q3:an att: ”I Q3:an måste Angler leverera oms. tillväxt över 10% y/y till 117msek (11.1 meur) med ebit på över 22 msek (2.1meur) vilket ger ebit-marginal på 19%. Dessutom måste de visa på Costumer deposits över 25 meur samt active costumers är över 70 000 st för att visa att den negativa trenden är bruten”

Omsättningen kom in flat på 107mn sek, ebitmarginalen kom in på 20%, costumer deposits 21.94meur (+6% y/y) samt active costumers 62 599 (-9% y/y). Det positiva var att lönsamheten fortsätter att vara hög.

Allt detta i kombination med en svag trading update gjorde att aktien föll fritt.

 

Värdering

Lyfter vi blicken till helåret 2021 kommer omsättningen vara flat på ca 460msek, och med 20% ebitmarginal ger det 91msek i ebit och med den låga skatten de betalar kommer vpa in på c1.16 sek.

Att uppskatta tillväxten 2022 och 2023 känns svårt i nuläget. Bolaget svajar och det har uppstått frågetecken kring VD Thomas Kalitas hälsa.

Jag hade i min tidigare analys 15% per år vilket jag ansåg vara konservativt då med tanke på Anglers kraftiga tillväxt tidigare år på över 40% per år. Men om vi utgår från den globala tillväxten inom iGaming som uppskattas ligga runt 10-13% cagr per år så sätter jag 10% för kommande år. Angler agerar på oreglerade marknader och är små och agila så 10% per år bör de klara av. Jag antar 20% ebitmarginal (vs 5-års snitt på 29%) då bolaget verkar kunna balansera kostnader och behålla lönsamheten. Angler är skuldfritt och har 31msek i kassan. Jag sätter ev/ebit på 6 och värdeingen hamnar på 12 sek inkl utdelningar. (direktavkasningen är ca 8%) DCF med wacc på 11.3% ger 16 sek.

Om inte bolaget, vd och ledningen inte fullkomligt havererar bör nersidan vara begränsad. Men det kan bli värre. Är aktien köpvärd här? Jag är ambivalent. DCFen ger uppsida på 64%. Lyfter jag blicken finns det värde på ett par års sikt men det betyder att man måste tro på Thomas Kalita. Därför behåller jag min position och även att Angler är ett köp.

Triggers

  1. I Q3:an skriver Angler att de letar förvärv, och det är möjligt att det kan ge en positiv trigger.
  2. Insiderköp.
  3.  Uppköp.

Förutom det ser jag en ökenvandring till efter Q1 2022 för mer visibilitet.

Ägande

Ägandet är problematiskt. Största ägarna är Avanza, Handelsbanken private banking och Nordnet, dvs privatpersoner. Inga fonder som kan stabilisera och vara tagare.  VD Thomas Kalita äger 5.3% av kapitalet. Så det som kommer hända är att aktier skyfflas mellan privatpersoner. Utländska fonder kommer inte köpa då bolaget har för litet mcap.

Investeringscaset

Det är bara att konstatera att Angler har en uppförsbacke kommande år. De måste leverera ett antal rapporter som slår förväntningarna och återskapa förtroendet för VD och ledning. Detta kommer ta tid. Värdeingen är inte superlåg, sentimentet är negativt, dels för hela branschen och i synnerhet för Angler och vi kan inte se kommande fondlöden som ska in i aktien.

Jag underskattade kraften i den negativa trenden och hade för stor tilltro till Thomas Kalita och ledningen. De har inte levererat och återigen gäller det att billigt kan bli billigare och dyrt kan fortsätta vara dyrt. Det jag tar med mig är att alltid ta ett steg tillbaka, skriva och fundera genom de bolag jag analyserar. Att vara klarsynt och ifrågasätta mina egna antaganden och vara kritisk både mot bolaget och min egen analys.

2021-09-28 – Analys

Bakgrund och företaget

Angler Gaming (13.8 sek) är en svart låda med orimligt hög tillväxt och marginaler inom iGaming (framförallt slots) på mest oreglerade marknader. Angler knoppades av från Betsson 2012. Bolaget har senaste 4 år uppvisat omsättning cagr på 42% med ebitmarginal på 29%. Bolaget har delat ut runt 80% av vinsten historiskt. Nu befinner sig bolaget i en förtroendekris dels efter ”vinstvarning” i mittan av juli samt att VD Thomas Kalita sålde 50% av sitt innehav 23 februari på runt 27kr. Börsvärde är 1mdr sek.

Marknader

Det finns väldigt lite information om vilka marknader som Angler agerar på men enligt flera analytiker samt Anglers kvartal- occh årsredovisningar kommer intäkterna från Nordeuropa, Europa, Asien och Sydamerika. Bolaget bör vara aktiva på mellan 20-30 marknader.  I Q3 2018 lanserade Angler PremiereGaming och som idag uppskattningsvis har 11% av omsättningen (Q2 2021). Angler har licens i Sverige.

Historisk tillväxt

I mitten av juli 2021 vinstvarnade bolaget trots att de inte ger guidens eller kommunicerar finansiella mål. Q2:an var svag med omsättningen -13% y/y och ebit -42% y/y. Inför EM lanserade Angler en egen sportbok som föll platt till marken och kanske var det en av orsakerna till det dåliga resultaten i Q2:an.

Historikst har dock Angler levererat imponerande tillväxt- och marginaler.

Årlig vinsttillväxt 5-år: 54%
Oms. tillv 5-år: 48%
ROIC, snitt 5-år: 144%
Ebitmarginal, snitt 5-år: 29%

Dock ser trenden i aktiva-  och nyregistrerade kunder att toppa ut. Dessutom är nya depositing kunder på lägsta nivån sedan Angler valde att ge oss den informationen (Q3 19).

Jag anser att Q3:an som kommer är make it och break it för Angler. Om de inte levererar nu så kommer aktien kanske aldrig återhämta sig.

Värdering

Efter att aktien fullkomligt imploderat ser jag värde här. Jag antar 9% tillväxt 2021 med ebitmarginal 22%. Jämfört med historisk tillväxt- och marginaler är det väldigt lågt. En ev/ebit-multipel på 9 ger motiverat pris på 22 kr inkl utdelning. DCF ger 20 kr med wacc 11.3%. Det är uppsida på närmare 50%.

För att motivera dagens nivå får man anta 9% tillväxt 2021, sedan 15% kommande 2 år med 20% ebit-marginal. Detta ger med ev/ebit 6x 15kr. Det är möjligt att Angler ska handlas med så låga multiplar med tanke på att transparansen är så låg i kombination med senaste tidens dåliga leverans.

 

Investeringsanteckningar

I Q3:an måste Angler leverera oms. tillväxt över 10% y/y till 117msek (11.1 meur) med ebit på över 22 msek (2.1meur) vilket ger ebit-marginal på 19%. Dessutom måste de visa på Costumer deposits över 25 meur samt active costumers är över 70 000 st för att visa att den negativa trenden är bruten.

 Investering

Jag har varit alldeles för tidig in i caset. Underskattade den kraftiga negativa trenden. Men här under 14 kr anser jag att nedsidan är begränsad och  på de här nivåerna närmar sig direktavkasningen 9-10% nästa år.