KABE

2021-11-16- Analys

Kabe (238) har ett Mcap på 1.562 mdr sek, omsatte 2.1 mdr sek 2020 och har snittat en rörelsemarginal på 7% senaste 5-åren. De har en nettokassa på drygt 500mkr.

KABE grundades 1957 av Kurt Blomqvist i småländska Tenhult.

Idag säljer Kabe-koncernen husvagnar, husbilar och campingtillbehör genom varumärkena KABE, Adria (Slovenien), Affinity (Polen), Coachman (England) och KAMA Fritid. Kabe slutförde under 2021 förvärvet av den Brittiska premiumhusvagnsproducenten Coachman (Kabe köpte 21.5%  2018) och äger nu 100%.

 

Marknadsandelar och produkter

KABE-koncernen tillverkar och säljer husvagnar och husbilar samt tillbehör under ett antal varumärken.

KABE

Kabe tillverkar husvagnar och husbilar i den egna småländska fabrik i Tenhult. Kabe-husvagnar har en marknadsandel i Sverige på 21%  och  Kabe-husbilar 10%.

Adria

Adria ägs av Trigano och Kabe är återfösäljare. Trigano grundades 1935 och är en Fransk tillverkare av campingutrustning, husvagnar och husbilar. Adria tillverkar sina husvagnar och husbilar i Slovenien. Adria har varit det mest sålda fabrikatet i Norden under hela 2010-talet. Adria har 25% marknadsandel i Sverige på husvagnar och 13% marknadsandel i Sverige för husbilar. Total försäljning per marknad; Sverige 50%, Norge 30% och Finland 20%. De tillverkar även husbilar under varumärket Sun Living som introducerades i Sverige, Norge och Finland 2016 som ett lågprisfabrikat.

Affinity

Affinity varumärket lanserades under januari 2020 och tillverkas i Polen. Dessa vans tillverkas i en befintlig skåpbil (Fiat, Renault). Dessa husbilar benämns som vans eller  ”plåtis”. I Q3:an meddelar de ökad produktionskapacitet från 200 enheter till 400 enheter. Under Januari – September var omsättningen 67mkr (17mkr) men med 400 enheter kommer de omsätta c:a 250mkr per år. Kan det bli en storsäljare?

Coachman

Coachman tillverkar premiumhusvagnar i England och grundades 1962. Kabe köpte in sig i bolaget 2018 och har nu slutfört förvärvet och äger hela bolaget. Bolaget uppvisar rörelsemarginal på 6%.

KAMA Fritid

Under varumärket Kama fritid säljer Kabe campingtillbehör som förtält, möbler, värmare, portslin, cykelhållare mm

 

Tillväxt och Marginaler

Kabe är ett kvalitetsbolag som visat vinst varje kvartal sedan urminnes tider (Börsdata har data sedan Q4 2011). Omsättning- och vinsttillväxt har varit 7% resp 5% med en ebit-marginal på 6.2% senaste 5-åren. ROIC har ökat och ligger nu på 20% vs 14% snitt senaste 5-åren.

Sista året har varit stökigt pga av pandemin men även innan dess (från 2018) sjönk omsättning och vinst.

Kabe-koncernens största marknad är Sverige med 47% av omsättningen, följt av Storbrittanien 19% och Norge 15%. Förvärvet av Coachman är enligt mig en av anledningarna att jag tycker Kabe känns vara i en spännande fas nu.

Försäljning per region i Q3:

Sedan Q2 2018 har har framförallt Sverige haft det tufft med fallande intäkter. Denna trend verkar bottnat i Q3 2020 med anledning av Bonus malus. Bonus malus togs i bruk 1 juli 2018 och innebar ökad fordonsskatt på husbilar i kombination med 15 dagar mellan en av- och påställning. Från och med 1 mars 2021 gäller nu 4 dygns avställningsperiod.

 

Jag gillar att plotta förändringen Y-Y i % och jag tycker de flesta marknader ser ut att uppvisa lägre bottnar och högre toppar (förutom Danmark).

Antal nyregistrerade husvagnar i norden är i snitt c:a 2 700 per år och nyregistrerade husbilar i  c:a 3 100. Trenden är i princip flat (men cyklisk) över tid. Plottar vi Kabes aggregerade försäljning i norden (husvagnar och husbilar) ser trenden ut att vara uppåtgående sedan Q3 2019. Frågan är om trenden kommer fortsätta och KABE tar marknadsandelar eller om försäljningen toppar ut här och faller ner kommande kvartal.

KAMA Fritid

Kama fritid omsätter på R12 344mkr med en tillväxt på 19%. Försäljning sker på webben, återförsäljare (över 300 st) samt butiker. Nu finns det över 100 butiker i Sverige, Norge och Finland. Och de planerar att öka antal butiker än mer.

 

Värdering

Kabe har historikst värderats till ev/ebit 10. Idag handlas aktien på strax under 8x. Med Coachman och de nya bonus malus-reglerna skissar jag på 10% tillväxt 2022 med 6.5% ebitmarginal. Bolaget har som mål att ligga på en marginal på mellan 8-10% över tid men de har inte legat över 8% sedan Q3 2017 (8.2%). Vore bra med en mer tydlig strategi från ledningen hur de ska uppnå en högre rörelsemarginal.

Men på 236 kr är aktien inte dyr, multipelvärderingen indikerar uppsda på 44% inkl ordinarie utdelning (de kommer göra en extrautdelning på 4.50 kr under Q4 2021). Min DCF ger ett motiverat värde på 433 kr, 83% uppsida.

 

Peers

Jämfört med peers så har Kabe alltid värderats lågt trots stabiliteten i de operationella nyckeltalen.

Triggers

 1.  Nu när KABE äger hela Coachman bör de kunna korsförsälja samt uppnå synergier och kostnadsbesparingar.
 2.  Bonus Malus i Sverige är på mer rimliga nivåer.
 3.  Den nya Affinity kan attrahera en bred och kanske ny (unga vuxna) målgrupp och de har som tidigare nämts ökat produktionskapaciteten från 200 till 400 enheter i årstakt pga av hög efterfrågan.
 4.  Underägt av fonder. Nordea äger 12% av kapitalet, på andra plats Fidelity med 3.7%. Med den starka ägarfamiljen (se nedan) är free-floaten låg. Detta är positivt om fler fonder vill in i aktien.
 5.  Multipelexpansion

Ägarstruktur

Alf Ekström som är VD (styrelseledamot sedan 1984) äger 1.9% av kapitalet (41mkr). Döttrarna till grundaren Maud Blomqvist och Anita Svensson äger tillsammans 49% av kapitalet samt 61% av rösterna. Alf Ekström som är VD är gift med Maud Blomqvist. Sedan är Mikael Blomqvist vVd, och han äger 1% av kapitalet (23mkr) och i styrelsen sitter även Peter Blomqvist som äger aktier värda 23mkr och bör då vara Mikaels bror, tillika son till Alf och Maud…Så summerar vi alla deras innehav äger de 53% av kapitalet och även majoriteten av rösterna. Så skin in the game är bara förnamnet när det gäller KABE-koncernen. Får lite Successionvibbar…

Investeringscaset

Positivt
 1. Värderingen är enligt mig låg med begränsad nersida. Kabe har stabila ägare och visat på att kunna hantera kriser på ett bra sätt.
 2. Sentimentet för friluftsliv och hemester har vuxit sig starkare och trenden bör hålla i sig kommande år.
 3. Pandemin verkar inte försvinna och kanske kommer den påverka världen flera år framåt. Detta gör att många kommer vilja bestämma själva var och när de åker på semester och inte behöva anpassa sig efter  lokala bestämmelser, restriktioner, covidpass, karantän osv vid semester utomlands med flyg.
 4. Många är äldre som köper husvagn och husbil. Denna grupp av människor blir fler och fler, dessutom är de köpstarka.
 5. Då fritidshus ökat i pris kraftigt senaste år kanske vissa tänker om och köper en husbil istället för ett fritidshus.
Negativt
 1. På den negativa sidan är politisk risk. Vi har sett att politiker i Sverige tog ner en hel bransch med höga skatter. Detta kan hända i andra länder.
 2. Förbud mot bensin och dieselbilar är en framtida risk.
 3. Kabe har varit en dog länge. Oavsett om man plottar de mot peers på 5 och 3 år har de inte slagit index. Det ser lite bättre ut YTD dock.

Slutsats

Jag gillar KABE. Ett fint bolag som är extremt välskött. Nu visar de även på expansionsambitioner och viljan att ta sig an Europa. De har stor kassa som kan användas till fler förvärv.

Ett köp.

Checklista
 1.  Vill att de kommunicerar hur de ska uppnå deras mål om en rörelsemarginal på 8-10%
 2.  Tycker mig se en positiv trend inom de flesta regionerna, jag vill se det fortsätta
 3.  Omsättning på 3.33 mdr sek 2022 (+10%)
 4.  ROIC över 20%