PROFOTO

2021-11-08 – Analys

Profoto (118) trummar på och återigen får jag lära mig att hög värdering inte spelar någon roll från en tid till annan.

Profotos Q3:a var stark. Omsättningen +52% till 194msek med en ebitmarginal på 29%. Bolaget är nu skuldfritt med nettokassa på 48mnsek.

Snack från branschen

Har pratat en del med branschfolk och Profoto verkar inte ha problem med leverans av utrustning (än så länge). Bolaget skriver även i sin Q3:a att komponentbristen inte påverkat nämnvärt men kan förvärras.

Profoto har fortfarande en bred kundbas och de tappar inte marknadsandelar, tvärtom enligt min källa.

En fakor ger fortsatt tillväxt är att e-handlare (små som stora) numer sätter upp egna fotostudios för att plåta de egna produkterna för hemsida och sociala medier. H&M har tex fullt utrustad studio där de hyr in fotografer som plåtar. Även återöppning av länder kommer driva tillväxt.

Profoto har ännu inte något alternativ för ljussättning till film och video. Möjligt att de utvecklar och förhoppningsvis kommer de presentera någonting framöver som kan attrahera de som filmar och bloggar.

Tillväxt och Marginaler

Det är väldigt svårt att göra framtida uppskattning på tillväxt med tanke på corona. Historiskt har Profoto levererat en fin tillväxt. Jag räknar med att de hamnar för helåret 2021 på 30% tillväxt., sedan 15% 2022 och 8% 2023. De har kommunicerat som mål att omsätta 800msek vid utgången av 2023.

Bolaget har monstermarginaler och de bör kunna försvara dom.

Underliggande marknader

När de börjar lämna kvartalsrapporter får man tillgång till de underliggande marknaderna. I Q3 växte APAC med +22%, EMEA +40% och AMERCAS +86%.

 

Värdering

När Profoto noterades hade jag en värdering på 66kr, nu handlas aktien på 118 kr så jag var för konservativ. Det är väl risk att jag fortfarande är det. Jag skruvar lite på mina antaganden och sätter ev/ebit 15x och hamnar då 2023 på 88kr. Min DCF med wacc 7.8%, 88 kr så det lirar. Tycker marknaden att Profoto ska värderas till ev/ebit 20x hamnar värderingen på 115 kr, ungefär där den handlar idag. Så jag har svårt att motivera ett köp här. Risken är väl att jag aldrig kommer in i aktien igen…

Vid 15% tillväxt 2022 och 8% 2023 så hamnar vi en bit över deras mål om 800msek omsättning för 2023. Om bolaget efter 2023 ”endast” växer med 8% anser jag inte att Profoto ska värderas 20x ebit.

Inflöden

En anledning att aktien varit stark är att fler fonder har köpt in aktien som nytt innehav och befintliga ägare ökat (förutom AFA). Aktien är inte speciellt likvid så det är möjligt att inflödet fortsätter trycka upp aktien.

Slutsats

Profoto är ett av mina bolag jag håller lite extra koll på. Det är nog ett bra bolag i portföljen som är lite cyklisk i sin natur men ändå inte utan drivs av dels privatpersoner, professionella fotografer och e-handlare. Svårt läge. Jag är inte köpare här men kommer en sättning i aktien och den handlas under 90 kr är jag köpare.

 

2021-07-12 – Kommentar

Efter kraftig uppgång tar jag ner Prototo (82kr) till neutral. Omtag om aktien kommer ner. Min värdering ligger på 66 kr.

 

29 juni 2021 – Analys

Summering

PROFOTO är svenskt företag som grundades 1968 och är ledande inom blixtaggregat för stillbildsfotografer. De är 90 anställda och har ett börsvärde på 2640 Mkr efter noteringen. Jag kom i kontakt med Profoto runt 1990 då jag köpte mina första aggregat. Utrustningen är i premiumsegmentet. De är marknadsledande i sin niche med ca 20% marknadsandel. På filmsidan är det Tyska företaget ARRI som är ledande och tillverkar premiumutrustning. De har ett breadare sortiment med både ljusutrustning (inte blixt utan LED, HMI och tungsten för filminspelning), kamera (film) och objektiv.

Historisk omsättning och marginaler

Omsättningstillväxt senast 5-åren har varit +11% per år och ebitmarginal i snitt 26%.

I prospektet så är siffrorna IFRS justerade. Omsättningsmål framgent ligger på 10% per år med ebit-marginal på 25-30%. Försäljning sker framförallt med boots on the ground. Säljare besöker återförsäljare, fotografer och företag och demar utrustningen tar en kaffe. Old school. Så det är organisk tillväxt som gäller, inte förvärvad.

Marknadsposition, konkurenter

Försäljningen är jämt fördelat mellan 3 regioner: asien, syd- och nordamerika och europa:Det är i princip enbart Broncolor som är Profotos konkurrenter i premiumsegmentet.

I över 50 år har Profoto utvecklat blixtar så mitt antagande är att de kommer fortsätta med att ta fram utrustning som håller gott avstånd till konkurrenterna.

värdering

De ska ta in 941mkr varav 53% är säkrad. Teckningskurs är 66kr och det kommer finnas 40 miljoner aktier efter noteringen.

Antar vi 10% omsättningstillväxt med 26% ebitmarginal så kommer Profoto handlas på ev/ebit 17 nästa år. Några år ut (2023) sjunker ev/ebit till 13 givet 66 kr. Inget bargin direkt. Bolaget har som mål att dela ut över 50% av nettovinsten.

Profoto är dyra. Kolla gärna här för att bilda er en uppfattning: https://www.scandinavianphoto.se/sok?q=profoto&sortBy=popularity&count=24&p_brand_name=Profoto
De har en pricing power därav de höga ebitmarginalerna.

skin in the game

VD Anders Hedebark äger 40.7% av aktierna, Conny Dufgran (ägare) 17.5% och Ordförande Hans Eckerström 3.1%. CFO Petter Sylvan äger 153k aktier, ett antal VP:s äger mellan 11k och 30k aktier.

min take

Jag har arbetat som professionell stillbildsfotograf i över tio år i ett tidigare liv (1995-2006). Jag startade firma när jag var 18 år och har upplevt med och motgångar i branchen. Jag har drivit ett produktionsbolag inom rörlig media (video) mellan 2013 och 2018. Inom video (reklam, informationsfilm mm) så har marginalerna minskat kraftigt och konkurrensen ökat (läs gärna in er på bolaget Short Cut Media $SMG) . Stort inflöde av nya företag som offererar lägre och lägre priser, därav min exit från film och video.

Men inom stillbild så är marginalerna fortfarande hyfsat stabila. Visst har corona slagit ut många ur branschen men det kommer alltid finnas ett underliggande behov för premiumutrsutning. När man arbetar på ett stort set så måste utrustningen fungera. Använder du utrustning på ett jobb och plötsligt går de sönder använder du garanterat inte den utrustningen igen. I ett stor jobb står väldigt mkt på spel. Kunden är där, AD från byrån, modeller, assistenter. Du som fotograf har ansvar att allt fungerar och du kan leverera. Därför använder du utrsutning som du kan lita på och som inte går sönder.

Vad tror jag framgent? Jag anser att bolaget kommer fortsätta leverera enligt plan, det vill säga stabilt över tid. Tyvärr är aktien dyr på 66 kr och tillväxten kommer inte överraska då Profoto inte gör förvärv utan litar på organisk tillväxt. Ebitmarginalen har jag svårt att se att den kan bli högre än den historiska. Jag tecknar en post, mest för att jag gillar bolaget och vill gärna vara med på ett svenskt kvalitetsbolags resa.