ROVIO

28 oktober 2021 – Kommentar

Rovio (6.92 eur) har varit i limbo sedan min analys för cirka ett halvår sedan. Q2 rapporten var trist med ett lite märkligt förvärv av Ruby games, en Turkisk hyper casual studio. Sedan kom nyheten att Apple måste öppna upp för andr betalningslösningar på sin plattform och aktien toppade på 7.14 eur för att sedan haverera ner till som lägst 5.69 eur, ett drop på -20%.

Nu lämnade Rovio en Q3:a som var mkt solid. Tillväxten tar fart, ökade 5.1 % Y-Y (3.6% exkl Ruby games) och lönsamheten var imponerande med en ebitmarginal på 20%. Dessutom är deras kassaposition enormt stark med en nettokassa på 140m EUR. De skriver i rapporten att de kommer fokusera på tillväxt med spelutveckling och förvärv i fokus framgent.

Muminspelet kommer mjuklanseras under detta år medans Dark Fire Heroes inte levererar och kommer inte prioriteras. Nu ligger även Hunter Assasin 2 i soft launch. Rovio har dessutom öppnat en studio i Canada som ska utvecka free-to-play casual games.

Spelen

AB Friends (8.5mn eur) växer snabbast i kvartalet +18% medan Small Town Murders (2.1 mn eur) +37%. Det är fortfarande AB 2 som är störst och har ökat till 40% av tot gross booking.

AB 2, AB Dream blast och AB friends visar alla en positiv tillväxt.

Lönsamhet

Då Rovio inkluderade Ruby games i kvartalet (september månad) ökar DAU och MAU medans ARPDAU minskar. De har även spenderat mindre UA i kvartalet.

Det här är en bild som illustrerar att hyper casual games reducerar ARPDAU.

Strategi

Rovio kommer att satsa mer på casual games.

Värdering

Jag ligger kvar på mina antaganden men sätter ev/ebit 15x för 2023 då jag tror marknaden kommer sätta en högre multipel på Rovio nu när de visar lite livsglädje. Värdering blir då drygt 9 eur. Min DCF med wacc 8.4% ger  9.30 eur.

 

14 juli 2021 – Analys

SUMMERING

Jag har haft Rovio (6.94 eur) under bevakning senaste halvåret. Gjorde analys av bolaget i början av året men deras historiska omsättningstillväxt har inte imponerat och jag hade svårt att se hur den skulle ta fart. Rovios FCF var däremot superstarkt och de hade stor kassa. Tyvärr värderar marknaden inte kassa speciellt högt. Jag var inne med en position men sålde i mitten av februari på 7.59 eur. Men nu, ett halvår senare, har någonting förändrats?

STARTEN PÅ EN TILLVÄXTRESA?

Väldigt mycket har hänt senaste 6 månaderna.

Under Q4 2020 köptes den Danska studion Darkfire Games med spelet Darkfire Heroes som lanserades 15 april i år.

Det senaste steget i en ny tillväxtresa togs när Rovio ingick ett långtidssamarbete med Gutsy Animation där Rovio kommer ha rättigheterna att utveckla och lansera IP:n till Muminkaraktärerna. Ett nytt spel kommer mjuklanseras i Japan senare i år. Rovio betalade 5mn eur med 50/50 equity och ett konvertibellån.

Utgången av Q1 2021 fanns 8 spel under utveckling, 3 av dessa spel har mjuklanserats i Rovios 5 spelstudios. Dessutom ska Netflix sända en Angry Birds serie mot slutet av året.

Med allt detta i pipen tror jag vi kommer se en ökning av tillväxten framåt för Rovio.

Kassan innan det senaste förvärvet är 129mn eur och möjligen kan vi se fler förvärv.

SPELEN

Om vi börjar med de befintliga spelen så, kommer den största delen av intäkterna från Angry Birdsspelen såklart. Men det relativt nylanserade spelet Small Town Murders har växt imponerande snabbt sedan lansering i juni 2020. Sugarblast lanserades i september 2019 har inte visat på samma imponerande tillväxt.

Här ser man tydligt hur AB Friends och Small Town murders ökar sin andel av total gross booking:

 

Tar vi Rovios klassiker så är det helt klart att en trendvändning i framförallt i Angry Bird Dream Blast har ägt rum. AB Friends har ökat stabilt sedan Q1 2020.

LÖNSAMHET

Plottar man upp antalet månatliga (MAU) – resp dagliga (DAU)  användare ser det inte kul ut och tänker, nä det här går inte.

MEN kolla ARPDAU. Den har trendat starkt uppåt sedan Q3 2018 och i princip dubblerats. UA ökar då bolaget satsar på Small Town Murders (som vi sett fungerar) och även nu inför lanseringen av Darkfire Heroes. (Under augusti 2019 lanserades Angry Birds spelfilm).

Om vi visualiserar förändring Y-Y % DAU, MAU och ARPDAU så syns det tydligt att UA accelererar i Q4 2020 och Q1 2121. ARPDAU rullar på med Y-Y tillväxt på ca +30%. Imponerande.

 

VÄRDERING

Jag är ofta konservativ i mina antaganden, så förutom base case skisar jag på ett Bull case. I huvudscenariot ser jag en uppsida på 23% (8.5 eur) och i bullcaset +45% (10.1). Men framförallt är det en mkt begränsad nedsida. Är ev/ebit 14x för högt? Möjligen med tanke på deras låga tillväxt historiskt. Men Rovio är kvalitet rakt igenom. Ett stabilt varumärke i botten, bolaget visar på starkt kassaflöde och stor kassa. Det är man beredd att betala upp lite för.

MOMENTUM

Det är nu 8 gången sedan april aktien försöker bryta upp genom drygt 7 eur på vecka. Ska det lyckas? Jag ser positiva divergenser i ROC och Stochastic. Månadsdiagrammet bekräftar styrka och aktien befinner sig i en positiv trend.

MY TAKE

Ju längre jag kom i min analys desto mer positiv blev jag. Momentum i de underliggande befintliga spelen tyder på att det kommer fortsätta framöver. Svårt att veta hur länge men Rovio har ett så starkt varumärke och i princip all tillväxt hittils är organisk. I och med att bolaget har ett flertal spel i pipen som kommer lanseras under kommande år gör att jag blir väldigt förvånad om tillväxten hamnar under 5%. Jag tycker Rovios samarbete med Gutsy angående Mumin IP:n är klockren.  Det finns ingen ESG risk i caset. Vem vill inte äga söta fåglar? Eller ett Mumintroll?

Jag har byggt upp en position av 8% av min portfölj.Vill se Q2:an men kan tänka mig öka om jag gillar vad jag ser.

Note: Tänk på att datan kan vara felaktig.