13 JULI 2021

Kl 10:30

Brutalt blev jag medveten om (igen) att inte bygga för stora positioner i ett enskilt innehav när Angler gaming (17.5), 3% position, kom med en vinstvarning igår em och aktien tappade -23%. Investeringen var en contrarian position så därav den försiktiga positioneringen men jag måste allvarligt fundera på mina positionsstorlekar.

Har tidigare haft upp mot 50% i ett bolag och jag har haft momentum och tur på min sida. Att ta denna typ av riskbets har verkligen betalat av sig i min avkastning och varit högst medveten strategi pga olika anledningar.

Men låt oss säga att jag har två positioner med 30% vardera och båda innehaven tappar -25%. Det motsvarar ett tapp i hela portföljen på -15%. Detta är inte att spela the looser game och skydda kapitalet. Kommer ändra mina regler så att position i ett innehav får uppgå till max 15% från och med nu.

Har större positioner i två bolag som det ser ut förnärvarande och kommer skala ner dessa till mer rimliga nivåer vid tillfälle. Jag har varit med om otaliga innehav som gått ner med -25% efter rapport, vinstvarningar eller artiklar i DI, så jag är väl medveten om risken att hamna snett. Men det är lätt att glömma, att bara se uppsidan, framförallt efter en stark period av uppgång i ryggen som vi har nu. Bra reality check.

Innan en investering kan det vara bra att fråga sig själv: Hur mycket pengar är jag villig att förlora (hamna snett i positionen) för att ta reda på om denna investering är en bra investering? Om jag slarvat med analysen eller köper för dyrt kan det kosta mig 50 000 kr. Är det värt det? 10 000 kr?