8 JULI 2021

Kl 08

Seg dag igår, varmt. Köpte lite mer Evolution och Cedergrenska. Varför? Ingen orsak, uttråkad.

Fortsätter fundera och ställa jobbiga frågor till mig själv om min investeringsfilosofi. Lyssnade om på intervjun med Howard Marks när han gästade Invest like the best. Du hittar den HÄR.

Min investeringsfilosofi bottnar i värdering och en förståelse av bolaget. Jag vill även ha medvind i mina investeringar, sentimentet ska vara positivt. Gärna även strukturell tillväxt i branschen. Utöver alla kriterier i det enskilda bolaget (oms- och vinsttillväxt, ökande marginaler, stabil historik, låg skuldsättning, skin in the game osv) vill jag även att den långa trenden i priset ska vara positivt, eller att jag kan identifiera en trendvändning. Jag vill se högre priser helt enkelt – jag vill handla med momentum.

Det jag funderat på sista tiden är om jag behöver lägga till ett verktyg till i min verktygslåda – Contrarian. I sitt memo ”Dare to be great” skriver Marks: ” You can`t take the same actions as everybody else and expect to outperform”. Du kan läsa momot HÄR.

Att vara contrarian handlar om att våga se dum ut, orka ha fel och gå mot consensus. Jag har gått mot consensus hela mitt liv. Jag går mot concensus genom att inte vara anställd utan står i princip på sidan av hela samhället. Det passar inte alla att vara contrarian.

Anledningen till att jag satte upp momentumregeln från början, att enbart ta positioner i en aktie som visar på uppåtgående trend och momentum, var just att jag brukade köpa en liten ”bevakningsposition” som jag sedan snittade i för att sedan se positionen svälla och växa sig för stor i portföljen. Detta hände om och om igen. Sedan tog rädslan över såklart, när jag var ner ordentligt och jag var övertygad om att bolaget aldrig skulle återhämta sig och sålde – oftast nära vändning.

Den affären jag minns bäst var Aspire global som jag köpte efter analys och jag ansåg att värderingen var attraktiv. Första aktierna köpta jag nov 2019 på 32.12 sek, snittade på friskt till feb 2020 då jag köpte sista posten på på 21.06 sek. Tittar man på aktien syns det klart att den är i fritt fall. Sedan kommer coronabäsen och trycker ner den till som lägst 12.10 kr 9 mars 2020. Jag sålde hela min position 13 mars på 13.16, -60% sedan första köpet. Sedan var det ett rakt streck uppåt därifrån, ”såklart”. Aktien VAR billig på 32.12 sek, men sentiment och corona gjorde att det skulle blivit en fantastiskt affär om jag hade hållit kvar positionen, eller tom ökat. Nu handlar Aspire i 61 sek.

Kanske har tiden gått. Kanske har jag fått hybris och tror att detta inte kan hända igen. Möjligen. Men jag måste utvecklas och våga utöka min verktygslåda. Jag har blivit bättre på att värdera och analysera bolag. Litar mer på min egen förmåga. Tänker också att jag sätter upp vissa regler vid contrarian bets. Typ, minst 30-50% uppsida, max 5% av portföljen och köpen sprids ut över tid, kanske 1% varje eller varannan vecka.

Kl 10

Imorse kom Betsson (75.80) med omvänd vv. Kindred (149) reagerade starkt på nyheten. Det förväntas att Kindred nu ska leverera en omvänd vv också. Kambi (440) upp då Betsson meddelade att sportboksmarginalen hamnar på 8.5%. Jag har ägt och har koll på både Betsson och Kindred. Betsson har sett svagare ut än Kindred. Men båda aktierna är enligt mig billiga. Har tagit position i båda aktierna nu på morgonen. Betsson 3% position, gav 76.2 och Kindred 5% position, gav 150.5. Möjligt att jag köper på dopade siffror här. Som snacket om Byggmax varit senaste året. Men jag tycker inte man ska underskatta Betsson. De har visat på fantastisk förmåga att leverera år efter år.

Contrarian

Satt sent igår kväll och jobbade. Det resulterade i tre contraian bets. Sätter det nya verktyget i spel direkt. Alla uppfyller mina kriterier av ett kvalitetsbolag.

Angler Gaming (23.5) är billig, har koll och ägt den tidigare. Tycker den är värd minst 32 kr men nu är sentimentet negativt. Aktien ser väldigt svag ut, jag hoppas jag får köpa på mig mer aktier längre ner. 1% position, gav 23.5.

Stillfront (68.70) har kollapsat totalt. Har värdering på 92 sek men skulle inte förvåna mig om den kommer ner mer. Kan inte bolaget, men läst externa analyser och kommer läsa på mer nu såklart. 1% position, gav 69.6.

Leovegas (38.5). Med Expekt i familjen och aktien har havererat efter Q1:an ser jag värde här. Värdering på runt 55 sek. Har fått bra intryck av VD Per Norman. 1% av portfölj, gav 38.9.

Hartman (535) ökat till 2%, gav 531. Momentum bygger på.

MAG Interactive (40.7), ökat till 4%, gav 43.95. Aktien är ner -8% sedan den fina Q3:an.

Kl 16:30

Ja det var den sämsta dagen att initiera nya positioner…ökade i Kindred (6%, upp från 5%) och Betsson (4%, upp från 3%) på sell-offen. Ökat marginellt i Azelio (7%), Kambi (12%, upp från 10%) och har nu gått lite för tungt i Evolution (35%, upp från 30%), momentum som jag köpte på visade sig vara fel, men förstår att flöden driver aktien nu, har fonder utflöden säljer de likvida papper, i.e Evolution.

Känner mig lugn in i rekylen. På bra humör, varför? Kanske för att jag är gräsänkling (typ, bara min äldsta dotter hemma), det är sommar. Eller för att jag vet vad jag köper, jag bottnar i mina analyser och utnyttjar marknaden till min fördel.