MAG INTERACTIVE

6 juli 2021 – Analys

SUMMERING

MAG Interactive (44.5), marknadsvärde 1.1mdr sek är ett Svenskt mobilspelsbolag inom frågesport, ord- och pusselspel. Spelen är inte slots eller ”ligga i soffan och koppla bort hjärnan spel” utan du utmanas, lär dig saker, utvecklas och måsta tänka.

Efter noteringen dec 2017 har bolaget levererat dåliga rapporter om vartannat och handlas nu på samma nivå som noteringskursen,

Mag Interactive utvecklar egna spel i kombination med förvärv. Spelen är free to playspel och de tjänar pengar framförallt på annonser (c60%) och köp i spelen (c40%). Största kostnaden är för personal (30%) user acquisition (24%) och försäljningskostnader till Apple och Google (22%).

Marknader

MAG Interactive största intäktsmarknader är USA 36%, Tyskland 23% och Frankrike 9%. Storbritannien, Italien, Sverige och övriga står för 23%.

SPEL

Att få koll och ordning på MAG interactives olika spel är en utmaning i sig. Men det kanske säger mer om mig än om MAG Interactive. Mixen av egenutvecklade spel i kombination med förvärv har resulterat i:

Bolaget mappar in spelen i en kvadrant

När man läser genom deras årsredovisningar över tid slås man av att de är opportunistiska mellan åren. De utvecklar och satsar pengar på de spel som de ser värde i. 2018 var det Ruzzle, Word domination, Wordbrain, Quizkampen och Wordalot, dvs fokus på enskilda spelare som spelar spel. Sedan i årsredovisningen 2020 har fokus skiftat till multiplayer (85%) vs single player (15%). Detta tyder på att ledningen och bolaget lyssnar på marknaden och säger: Vad vill kunderna ha? Istället för: Vi utvecklar spel som vi tror att kunderna vill ha.

Nu är bolagets strategi att utvecklas i riktingen mer mot ”livespel” med  QuizDual Live och Primetime som bas. Quiz Dual live lanserades i Tysklad i mars.

Fokus sker även nu på nya Quizkampen, Word mansion (genererar stark ARPDAU) och Word Domination plus lansering av nya spel.

LÖNSAMHET

Vid noteringen visade de på historisk vinst i kombination med tillväxt men efter noteringen levererade de negativ tillväxt varje kvartal fram till Q1 2020, sedan dess har de ökat omsättningen varje kvartal dock. Vinst har ge gjort i 4 kvartal sedan Q1 2017.

Q3 2021 som de släppte förra veckan visar på ebitmarginal 2.8% med omsättningstillväxt varje kvartal sedan Q1 2020.

Jag var inne i bolaget juli 2020, köpte på under 20 kr, sålde i sep på knappt 21kr. Jag gjorde ingen egen analys, ryggade väl någon eller orkade inte sätta mig in i bolaget för att ha conviction. Dessutom visade bolaget på förlust, någonting jag oftast håller mig från.

Nu då? Kusen har dubblats, jag känner mig som en fåne och gör omtag. Som alla mobilspelföretag kan de styra hur mkt de är villiga att lägga på att skaffa fler användare (UA). Bolaget har kommunicerat att det kommer vara slagigt mellan kvartalen och att de visade vinst i Q3:an behöver inte betyda att de kommer visa vinst på helåret.

Ebit-trenden har varit uppåtgående lång tid vilket är bra. UA i % av omsättningen rör sig stadigt uppåt och ligger nu på 25% (Q3). Spelbidraget tickar på uppåt i snabbare takt sedan Q4 2020 vilket är bra.

I absoluta tal; annonsering, UA och Spelbidrag

En viktig datapunkt är antal betalande spelare och dagliga aktiva spelare. Corona gav en boost men det ser ut som nivån på månatliga aktiva spelare har stabiliserats.

Jag gillar att plotta upp förändringen mellan kvartlal på olika nyckeltal för att se om hastigheten i förändringen ökar eller minskar. Ett av de viktigaste nyckeltalen för MAGI är ARPDAU (average revenue per daily average user) och den ser väldigt stark ut.

Positivt är att det finns möjlighet till nya intäktströmmar i form av sponsrade kampanjer i deras live-program, vinster i reda pengar och expansion på fler marknader i Europa.

Värdering

Här jag måste använda min fantasi ordentligt. Bolaget har som mål att nå 20% ebitmarginal. De har dock inte kommunicerat NÄR. Vilket gör hela värderingen lite hitte på. Ett utfall skulle kunna vara:

Ett annat att MAG Interactive fortsätter att göra förlust. AFV är neutral i senaste analysen (20 jan 2021). Penser har 41-42 kr i värdering. Min DCF ger 17 kr.

SKIN IN THE GANME

VDn och en av grundarna Daniel Hasselberg äger 12.1% av kapitalet. Kaj Nygren som är teknikchef äger 11.7% Resten av ledningen har godkänt med skin in the game. Nya ordförande sedan 2021 Jonas Erikssson äger aktier för 727k sek. Det är väl lite tunt men förra ordförande Birgitta Stymne Göransson ägde inga aktier.

MY TAKE

Jag har svårt att värdera MAG interactive. För dålig fantasi helt enkelt. Många duktiga investerare är väldigt positiva till bolaget.

Om jag listar saker jag gillar respektive inte gillar:

Gillar

  • Ledningen och ägare agerar opportunisktiskt
  • Hög utbildningsnivå på många ägare/ledning
  • Spelen är ESG kompatibla. Lärande, inte spel om pengar
  • Lanserar spel som tjänar pengar, kvalitet, inte kvantitet
  • Bra play för fonder att komma åt mobilspelmarknaden

GILLAR INTE

  • Låg lönsamhet
  • Bolaget styr själva vilken vinst som hamnar på sista raden med AU
  • Historiskt har de inte levererat, förtroendet är inte på topp
  • Dyr värdering här och nu

Sammanfattningsvis har jag svårt att bestämma mig. Jag köpte efter Q3:an en position (4% av portföljen) och tror jag låter den vara och avvaktar.