PROFOTO

2021-07-12 – Kommentar

Efter kraftig uppgång tar jag ner Prototo (82kr) till neutral. Omtag om aktien kommer ner. Min värdering ligger på 66 kr.

 

29 juni 2021 – Analys

Summering

PROFOTO är svenskt företag som grundades 1968 och är ledande inom blixtaggregat för stillbildsfotografer. De är 90 anställda och har ett börsvärde på 2640 Mkr efter noteringen. Jag kom i kontakt med Profoto runt 1990 då jag köpte mina första aggregat. Utrustningen är i premiumsegmentet. De är marknadsledande i sin niche med ca 20% marknadsandel. På filmsidan är det Tyska företaget ARRI som är ledande och tillverkar premiumutrustning. De har ett breadare sortiment med både ljusutrustning (inte blixt utan LED, HMI och tungsten för filminspelning), kamera (film) och objektiv.

Historisk omsättning och marginaler

Omsättningstillväxt senast 5-åren har varit +11% per år och ebitmarginal i snitt 26%.

I prospektet så är siffrorna IFRS justerade. Omsättningsmål framgent ligger på 10% per år med ebit-marginal på 25-30%. Försäljning sker framförallt med boots on the ground. Säljare besöker återförsäljare, fotografer och företag och demar utrustningen tar en kaffe. Old school. Så det är organisk tillväxt som gäller, inte förvärvad.

Marknadsposition, konkurenter

Försäljningen är jämt fördelat mellan 3 regioner: asien, syd- och nordamerika och europa:Det är i princip enbart Broncolor som är Profotos konkurrenter i premiumsegmentet.

I över 50 år har Profoto utvecklat blixtar så mitt antagande är att de kommer fortsätta med att ta fram utrustning som håller gott avstånd till konkurrenterna.

värdering

De ska ta in 941mkr varav 53% är säkrad. Teckningskurs är 66kr och det kommer finnas 40 miljoner aktier efter noteringen.

Antar vi 10% omsättningstillväxt med 26% ebitmarginal så kommer Profoto handlas på ev/ebit 17 nästa år. Några år ut (2023) sjunker ev/ebit till 13 givet 66 kr. Inget bargin direkt. Bolaget har som mål att dela ut över 50% av nettovinsten.

Profoto är dyra. Kolla gärna här för att bilda er en uppfattning: https://www.scandinavianphoto.se/sok?q=profoto&sortBy=popularity&count=24&p_brand_name=Profoto
De har en pricing power därav de höga ebitmarginalerna.

skin in the game

VD Anders Hedebark äger 40.7% av aktierna, Conny Dufgran (ägare) 17.5% och Ordförande Hans Eckerström 3.1%. CFO Petter Sylvan äger 153k aktier, ett antal VP:s äger mellan 11k och 30k aktier.

min take

Jag har arbetat som professionell stillbildsfotograf i över tio år i ett tidigare liv (1995-2006). Jag startade firma när jag var 18 år och har upplevt med och motgångar i branchen. Jag har drivit ett produktionsbolag inom rörlig media (video) mellan 2013 och 2018. Inom video (reklam, informationsfilm mm) så har marginalerna minskat kraftigt och konkurrensen ökat (läs gärna in er på bolaget Short Cut Media $SMG) . Stort inflöde av nya företag som offererar lägre och lägre priser, därav min exit från film och video.

Men inom stillbild så är marginalerna fortfarande hyfsat stabila. Visst har corona slagit ut många ur branschen men det kommer alltid finnas ett underliggande behov för premiumutrsutning. När man arbetar på ett stort set så måste utrustningen fungera. Använder du utrustning på ett jobb och plötsligt går de sönder använder du garanterat inte den utrustningen igen. I ett stor jobb står väldigt mkt på spel. Kunden är där, AD från byrån, modeller, assistenter. Du som fotograf har ansvar att allt fungerar och du kan leverera. Därför använder du utrsutning som du kan lita på och som inte går sönder.

Vad tror jag framgent? Jag anser att bolaget kommer fortsätta leverera enligt plan, det vill säga stabilt över tid. Tyvärr är aktien dyr på 66 kr och tillväxten kommer inte överraska då Profoto inte gör förvärv utan litar på organisk tillväxt. Ebitmarginalen har jag svårt att se att den kan bli högre än den historiska. Jag tecknar en post, mest för att jag gillar bolaget och vill gärna vara med på ett svenskt kvalitetsbolags resa.